لاستیک EPDM یکی از پرکاربردترین لاستیک های صنعتی است که در صنایع مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. اما این لاستیک چه مزایایی دارد که باعث شده در صنایع مختلف مورد استفاده گسترده قرار گیرد. در این مقاله با عایق لاستیکی EPDM و کاربرد و مزایای آن و همچنین دلایل استفاده از این لاستیک صنعتی بیشتر آشنا می شویم.
لاستیک EPDM چیست؟
EPDM مخفف اتیلن پلی پروپیلن داین مونومر است که در واقع یک لاستیک مصنوعی است که در طیف وسیعی از صنایع استفاده می شود. EPDM به دلیل مقاومت عالی در برابر عوامل محیطی مانند ازن، اشعه ماوراء بنفش و شرایط آب و هوایی مختلف، بیشتر در صنایع خودروسازی و ساختمان سازی استفاده می شود. با این حال، بهتر است در مورد تاریخچه لاستیک آب بندی EPDM بیشتر بدانید.
تاریخچه EPDM
شاید برای شما مهم باشد که بدانید خالق EPDM کیست؟
EPDM اولین بار توسط کارل زیگلر در سال 1962 ارائه شد. اما این کشف بعدها توسط همان دانشمند آلمانی و دانشمند ایتالیایی "Giulio Natta" گسترش یافت و برنده جایزه نوبل شد.
پس از تولید این لاستیک در آمریکا از آن برای عایق کاری سطح سقف استفاده شد. در دهه 70، استفاده از EPDM به عنوان عایق سقف به یک امر طبیعی تبدیل شد. اما دلیل آن چه بود؟ در دهه 1970 به دلیل تحریم نفتی کشورهای خاورمیانه، قیمت فرآورده های نفتی بسیار گران شد، تا جایی که استفاده از قیر و ایزوگام در آمریکا یک فرآیند گران قیمت ایزوگام و قیرگونی بود.
اما این تنها دلیل استفاده از این پلیمر لاستیکی نیست، در واقع دوام بیشتر و مقاومت بیشتر پلیمر EPDM نسبت به آنالوگ قبلی یعنی ایزوگام و قیرگونی باعث استفاده قابل توجهی شده است.
در ادامه در مورد مزایا و کاربرد این عایق حرارتی و رطوبتی صحبت خواهیم کرد.
مشخصات فنی لاستیک epdm
اکنون که می دانیم IPDM چیست، بهتر است در مورد مزایا و کاربردهای آن بیشتر بدانید.
بردهای EPDM مقاومت بسیار خوبی در برابر شرایط جوی، رطوبت، گرما و اشعه UV دارند. علاوه بر این، مقاومت نوار EPDM در برابر حرارت بسیار بالا است.
این ویژگی ها باعث شده است که این نوار در تاسیسات آبرسانی و فاضلاب دریایی و فاضلاب به طور گسترده مورد استفاده قرار گیرد.
به طور کلی، EPDM یک ماده تجاری همه کاره است زیرا یک پلیمر کم هزینه و با کارایی بالا است. می توان ادعا کرد که در همه صنایع استفاده می شود.
تاکنون با مزایا و ویژگی های این نوار پلیمری ارزان آشنا شده ایم، اما بهتر است با محدودیت ها و معایب آن نیز آشنا شوید.
یکی دیگر از مزایای نوار EPDM عرض و اندازه های مختلف آن است که امکان استفاده از آن را در صنایع مختلف فراهم می کند. علاوه بر این، خاصیت ارتجاعی این پلیمر شیمیایی بسیار بالاست.به عنوان مثال: لاستیک EPDM که در سقف استفاده می شود وزن 1300 کیلوگرم را بدون پارگی تحمل می کند.
ویژگی های EPDM:
• دوام را حتی در طول زمان حفظ کنید
• مقاومت در برابر تغییرات آب و هوایی (گرما، سرما، باران، برف، یخ، تگرگ و ...)
• در برابر طیف وسیعی از مواد شیمیایی مقاوم است
• ساختار مولکولی کاملا متقابل
• حالت الاستیک دائمی و بسیار انعطاف پذیر
• الاستیسیته بالا در گوشه ها تا 600%
• در هوای سرد و حتی زیر 45 درجه سانتیگراد انعطاف پذیر است.
• بدون کوچک شدن یا کوچک شدن
• مقاوم در برابر قیر
محدودیت نوار پلیمری EPDM
EPDM با اکثر روغن ها، بنزین، نفت سفید، هیدروکربن های آروماتیک و آلیفاتیک، حلال های هالوژنه و اسیدهای غلیظ سازگار نیست.
از طرفی خنثی بودن این پلیمر شیمیایی باعث می شود EPDM به راحتی به سطوح مختلف نچسبد. اما برای ایجاد خاصیت چسبندگی در این پلیمر از فرآیند ولکانیزاسیون پلیمری در حین تولید استفاده می شود. استفاده از مواد مناسب برای ایجاد حالت چسبندگی روی نوار بسیار پیچیده است و نیاز به دقت بالایی دارد.
استفاده از نوار EPDM
مزایا و خواص بی شمار EPDM باعث شده است که در صنایع مختلف مورد استفاده قرار گیرد. در این قسمت به کاربرد این نوار پلیمری در صنایع مختلف می پردازیم و دلایل استفاده از آن را بیان می کنیم.
استفاده در صنعت کشتی سازی
به دلیل خاصیت ضد آب EPDM و همچنین مقاومت آن در برابر نمک، از این پلیمر برای آب بندی درزهای کشتی ها و قایق ها استفاده می شود. مقاومت در برابر نمک دریا و همچنین دوام و کشسانی لاستیک، این نوار لاستیکی را به عنوان یک ماده ضد آب در صنعت کشتی سازی جایگزین بهتری کرده است.
EPDM در نمای شیشه ای
یکی از کاربردهای مهم EPDM استفاده از آن در آب بندی و آب بندی نماهای شیشه ای می باشد. می توان گفت این عایق در تمامی محصولات نمای شیشه ای کاربرد دارد.
به عنوان مثال در نمای شیشه ای کرتین وال به منظور جلوگیری از نفوذ آب و همچنین جلوگیری از سرمای داخل نما، بین لت های عمودی و افقی و محل اتصال آنها به یکدیگر، EPDM را می پوشانند.
در ساخت و سازهای دیگری که در داخل ساختمان اجرا می شود نیز کاربرد دارد. به عنوان مثال در طراحی و نصب نرده های شیشه ای از لاستیک EPDM استفاده می شود. دلیل استفاده از این لاستیک جلوگیری از ورود آب به سازه می باشد. همچنین برای رفع نرده های نرده های شیشه ای از نوار EPDM استفاده می شود. در تصویر زیر جزئیات نرده شیشه ای را مشاهده می کنید. در این نما به وضوح می توان استفاده از لاستیک آب بندی EPDM را مشاهده کرد.
استفاده از EPDM در پنجره های آلومینیومی ترمال بریک و درب و پنجره های پی وی سی بسیار گسترده است.دوام بالا، مقاومت در برابر گرما و سرما و خاصیت عایق بودن EPDM باعث شده است که این نوار عایق در پنجره ها و نماهای شیشه ای کاربرد فراوانی داشته باشد.
به جرات می توان گفت EPDM در تمامی قطعات و محصولات نمای شیشه ای کاربرد دارد.
استفاده در سیستم های آب و فاضلاب
لاستیک EPDM به طور گسترده در صنعت آب و فاضلاب استفاده می شود. به عنوان مثال در سیستم فاضلاب شهری از لوله های بزرگ برای اتصال شبکه فاضلاب استفاده می شود. این لوله ها مقدار زیادی آب و فاضلاب را حمل می کنند. بنابراین، آنها باید بسیار با احتیاط بسته شوند. خاصیت ارتجاعی و انعطاف پذیری بالای لاستیک به همراه خاصیت ضد آب بودن آن باعث شده است که این نوار عایق در صنعت لوله کشی و فاضلاب مورد استفاده قرار گیرد.
اگر در زمینه تاسیسات تجربه دارید می توانم بگویم که برای اتصال محکم لوله های بزرگ آب اغلب از رینگ و فلنج استفاده می شود. لاستیکی که بین رینگ و فلنج برای جلوگیری از نشت آب در محل اتصال لوله قرار می گیرد لاستیک EPDM است.
البته کاربردهای مشابه دیگری نیز دارد. به عنوان مثال از واشر EPDM در آب بندی شیرها استفاده می شود.